Christelijke Oranjevereniging Wilhelmina Barlo

Jubileum 2008


Voorbereidende activiteiten

Promo-team

Tijdens het oranjefeest van 2007 was het 'Boerenbruiloft-promoteam' al actief om voor het feest aandacht te vragen.

Voorbereidend feestje

Tijdens een feestje van het bestuur werd alvast ervaring opgedaan met de boerenbruiloftsfeer.

Bomen schillen en de nieuwe aangebouwde oude schuur

Ter voorbereiding van de festiviteiten deze zomer, werden op zaterdag 16 februari een 60-tal larixen geschild. De stammen worden gebruikt voor een na te bouwen boerderij die als middelpunt zal dienen deze zomer. Dit alles gaat plaats vinden bij de LODO. De kap en een deel van de zolder zal hiervan gemaakt worden. Vele Barlose inwoners hielpen hier aan mee. Jan Ebbers maakte foto's van de noeste werkers.

Zaterdag, 17 mei werd weer een flinke stap gezet op weg naar de Boerenbruiloft op 14 juni. Op die datum bestaat de Oranjevereniging 100 jaar en dat zal groots gevierd worden. Bij die gelegenheid zal een boerenbruiloft worden gehouden in en rond de boerderij die gebouwd wordt bij Brethouwer aan de Barloseweg. Tal van inwoners van Barlo waren zaterdag bezig met het timmeren van dak en gevel en toen het gebouw het hoogste punt had bereikt werd de traditionele meiboom gezet door "oude" bestuurleden. Vervolgens konden de pannen gehangen worden, zodat er nu al een fraaie oude boerderij verrijst aan de Barloseweg.

Buurte vraogen

Zaterdag 31 mei is weer een belangrijke stap gezet naar de boerenbruiloft. Om een bruiloft te vieren, moeten de buren uitgenodigd worden. 100 jaar geleden waren dat de naaste “noabers” die de buurt ingingen om die mensen persoonlijk uit te nodigen. Afgelopen zaterdag was het zover. Enkele “noabers”hebben zich van die plicht gekweten en zijn op stap gegaan om deze belangrijke taak uit te voeren. Gelukkig viel hen dat niet al te zwaar, zoals ook op de foto’s is te zien.

De nieuwe oude schuur werd versierd met een Boog.

Ook het ouderlijkhuis De Greute kreeg een Boog.

Vrijdag 13 juni - Keizerschieten en receptie

Op vrijdag 13 juni was er het keizerschieten, voor de koningen van de afgelopen jaren:

Aansluitend was er een receptie ter ere van het 100-jarig bestaan:

Zaterdag 14 juni - Boerenbrulfte

Op 14 juni 2008 was de boerenbruiloft ter ere van het 100-jarig bestaan van de oranjevereniging. Heel Barlo trok in ouderwetse kleding in stoet van het bruidspaar naar de feestzaal. Hier is te zien hoe iedereen zich in kostuum verzamelde bij de, tot boerderij omgebouwde, 'Lodo':

Ondertussen verzamelde de familie en buurt zich bij de Greute.

De stoet naar de Greute.

De rijtoer terug naar de Lodo.

En dan natuurlijk de officiële trouwplechtigheid.

Aansluitend een heerlijke broodmaaltijd.

Stukjes van de 'Kamerö', familie en buurt.

De Barlose kinderen voerden de geleerde dansen op.

Prachtige statiefoto's.

In de feestschuur: Vertier voor de kinderen door een clown.

Na afloop.

De volgende dag was er een herdenkingsdienst.

Dit gedicht werd door iemand uit Barlo gemaakt n.a.v. de boerenbruiloft:

Old greij en ni’je motteballen.

’t Is mooi, zonnig wear in Balle
De locht is wear op ‘e klaord en fris
Joa, ’t was afgelopen weekend neet mis:
geur van vrogger; motteballen en peerdemest
sigarenrook en piependamp, dat rok best
vermengen zich op later uur
met locht van bier en frituur.
Effen wazze wi’j honderd jaor terugge in de tied
en a’j vandage es rond ziet:
olde jassen en jurken hangt te luchten
en i’j heurt Balle naozuchten:
Joa de Oranjevereniging bestond 100 jaor
’t was veur iederene, echt waor,
un geweldig mooien dag
woar Balle op terugzeen mag!
Jao, jong en old had feest
en genoot, misschien de olden wal ut meest!
Wi’j ruumt op: ’t olde greij geet in ni’je motteballen,
één ding is mien op’evallen:
Saamheurigheid is in Balle nog lang neet uut de tied!

Zaterdag 19 juli - Songfestival

Buurtschap de Haart is zaterdag 19 juli de winnaar geworden van het “Songfestival” in Barlo. De avond werd georganiseerd door Oranjevereniging “Wilhelmina” Barlo, als onderdeel van het jubileumprogramma rond het 100-jarig bestaan van de vereniging. Aan de avond namen de zuster-Oranjeverenigingen van Aalten deel. Dale, Lintelo, IJzerlo, Heurne, Haart en Bredevoort leverden ieder twee acts aan om de muzikale strijd met elkaar aan te gaan. De ruim 700 bezoekers in de feesttent bij “de Lodo” aan de Barloseweg konden genieten van een showavond gevuld met playback, soundmix, cabaret, dans en livebands. Dweilorkest “de Bloasköppe” maakte de show compleet en zorgde er voor dat de tent bleef bruisen. Twee afgevaardigde juryleden van elke deelnemende vereniging beoordeelden de acts en na een bloedstollende juryuitslag, met de beroemde 12 punten voor de beste act, waren het uiteindelijk de deelnemers van de Haart die, met 124 punten, de grote winnaarsbeker in ontvangst mochten nemen. Met de playbackact “Big Girls” van Mika, waarbij de gehele tent werd gebruikt en een geweldige live uitvoering van het REM nummer “Losing my religion” waren zij de muzikale helden van deze avond. Zangeres Mirjam Klein-Wolterink kreeg, begeleid door de Haartse liveband, de tent stil en zorgde voor kippenvel in de (warme) tent.

Woe 23 + don 24 juli - Toneel/revue

Woensdag- en donderdagavond 23 en 24 juli werd er in de feesttent aan de Barloseweg in Barlo de revue "Oranje(feest)koorts" opgevoerd.De revue-avonden maakten onderdeel uit van het jubileumprogramma rond het 100-jarig bestaan van de Oranjevereniging "Wilhelmina" in Barlo.De revue, geschreven door de Barloërs Jan van Eerden en Jan Jentink, speelde zich af rond het Oranjefeest in Barlo. Het verhaal was doorspekt met vele herkenbare namen, herinneringen en anekdotes. Het publiek genoot zichtbaar én hoorbaar van de op zeer humoristische wijze gebrachte "klucht", gespeeld door de eigen toneelgroep van de Oranjevereniging. De Barlose revue-band zorgde voor de muzikale afwisseling, met muziek van Skik tot aan Rod Stewart, in een aantal gevallen voorzien van eigen, op Barlo toegeschreven, teksten. Tijdens het nummer "Op fietse" bijvoorbeeld, werd een rondje Barlo "gefietst" d.m.v. een aangepaste tekst en bijbehorende foto's op grootbeeldscherm.

Zaterdag 26 juli - Oranjefeest

Op zaterdag 26 juli was er het traditionele oranjefeest, met het koninghalen, de spelletjesmiddag en de dansavond. Dit feest gold gelijk als afsluiting van alle festiviteiten in het kader van het 100-jarige jubileum.